Författare:
Medograf

Medograf är en webbplats där användare tidigare genom community-funktion kunde må bättre tillsammans. En del av testerna från webbplatsen finns idag kvar.

Undvik c-vitamin i samband med adhd-medicin

Användare Lena Furberg på ADHD’s vägg:

Visst var det en fin minnesregel? Jag kom på den nyss 🙂

När man äter ad(h)d-medicin som innehåller metylfenidat – till exempel Ritalin, Medikinet eller Concerta – ska man låta bli att äta eller dricka något som innehåller c-vitamin.

Om du inte visste om det så behöver du inte känna dig dålig eller dum, för det är långt ifrån alla läkare eller psykiatriker (yrkesverksamma som förskriver adhd-mediciner) som känner till detta. Under mina fem år med medicin så har endast EN läkare av cirka 67 (ja, rådande personalomsättning är väldigt otillgänglig och okognitiv och är i sig värt ett eget inlägg) informerat mig om att jag bör undvika c-vitaminrik kost och dryck när jag tar min medicin.

C-vitamin minskar nämligen kroppens förmåga att ta upp medicinen. Därför bör du följa denna rekommendation från och med en timme före intaget av medicinen till och med en timme efter du tagit medicinen. Med andra ord bör du inte dricka till exempel apelsinjuice i samband med att du tar din medicin, och om du dessutom fyller på medicinen vid lunch så gäller samma tidsregel där.

Alltså: om du äter medicin både på morgonen och vid lunchtid så är det en god idé att äta apelsiner eller dricka juice på kvällen istället, när medicinen slutat verka. Dessutom bör man undvika c-vitaminrik kost som broccoli, jordgubbar, potatis (!) och tomater. Vissa hävdar att man även bör undvika kolsyrade drycker i samband med medicinintaget, och givetvis även alkohol.

Så: ifall du inte visste om detta – försök att mota bort eventuellt ångestpåslag genom att börja följa denna rekommendation från och med idag!

Jag vet tyvärr inte ifall c-vitamin även påverkar andra ad(h)d-mediciner, till exempel Elvanse (dexamfetamin), Voxra (bupropion), Metamina/Attentin (dexamfetaminsulfat) eller Strattera (atomoxetin). Denna kunskapslucka kanske ett proffs här på Medograf kan hjälpa till att reda ut detta?

Kommentar från tidigare användare:

”Tack för ping Lena! Jag tror du har mer kunskap än jag på detta område. Jag är ju inte psykiatriker. Tog upp frågan med en av de psykiatriker jag känner och han kände inte till det du beskriver. Men han verkar ju å andra sidan inte vara ensam i att inte känna till det (sållar sig de 66 andra du träffat som inte tagit upp det :-)).

Spontant verkar ju det dock fyndet i studien (?) rimlig. T ex ska man ju undvika kombinationen av kaffe (också ett ”arouselgivande” medel) och c-vitamin för att tillgodogöra sig båda ”ämnen”.”

”Tack! Jag har ändrat kosten efter att fått dåliga njurvärden. Utan dietist eller direkt kunskap så började jag äta smoothies på morgonen. Jag fick allt sämre koncentreration och förstod inte varför. Vissa dagar kändes det som att jag helt saknade medicin trots att jag tagit min dos. Min läkare har aldrig pratat om livsmedel/vitaminer som jag inte bör äta (förutom socker). Nu kan jag förhoppningsvis förbättra mitt mående. Mina smoothies innehöll nästan alltid apelsinjuice.
Jag äter Elvanse men jag kan se en klar koppling mellan sämre koncentreration och mitt ökade intag av c-vitamin/apelsinjuice.”