Författare:
Medograf

Medograf är en webbplats där användare tidigare genom community-funktion kunde må bättre tillsammans. En del av testerna från webbplatsen finns idag kvar.

Tessan90 på Atarax vägg:

Jag fick utskrivet atarax mot min nedstämdhet och ångest men tabletterna gör mig helt utslagen. Jag kan somna sittandes ungefär 1-2 timmar efter jag tagit tabletten. Någon som har samma problem? Och någon som har några tips på hur man kan motverka tröttheten?

Testade att ta en koffeintablett samtidigt en gång och det funkade bra, men vill ju inte käka koffeintabletter hela tiden.

Kommenterar från användare:

”Kanske i början o jag får den till vid behov för att somna o tar min på kvällen o har 25 mg o tar upp till halvtimme o förut mot ångesten o blev trött men mådde bra o tror det var så första tiden men minns jag inte fel går det över”

”Jag använder tre olika ångestdämpande med olika funktioner. Atarax står ”mot oro” på receptet (oro = tankarna), dvs jag sover bort det i princip. Inderal (betablockerare) använder jag i perioder varje dag. Den dämpar det ”fysiska” stress-/ångestpåslaget jag har. Men jag tror inte att den har någon effekt mot enbart oro. Är det mest tankarna som är problemet så är det nog antidepressiva och/eller KBT. Atarax hjälper mig när jag specifikt behöver dämpa ångesten genom att somna, men att ta den varje dag skulle för mig och säkert för dig göra en mer nedstämd på sikt.”

”Att skriva ut sömnmedel som är beroendeframkallande tycker jag är helt galet dock. Såvida man inte är ”akut” deprimerad eller ha i undantagsfall. Vanliga mediciner tar man ett tag och kan sluta men när man börjar må bättre. Men t.ex. imovane eller stilnoct måste man ta mer och mer, sen kommer problemen tillbaka så fort du slutar.”

Melatonin eller Circadin är bra, tror dock de bara skrivs ut just nu av psykiatrin.

Annars tycker jag att man borde skriva ut moderna sömnmedel betydligt mer än de gamla som är fulla med mängder av biverkningar. Anledningen till varför Läkemedelsverket är restrika är för att vissa knarkar på dom. Men folk som knarkar kommer alltid knarka (tills de får vettig hjälp). Att dra in på det för oss som kan sköta de bra är bara idiotiskt.”