Psykolog online

Att prata med en psykolog online är idag enkelt, smidigt och effektivt. Terapi har aldrig varit mer tillgänglig och hos oss på Medograf kan du nu lära dig allt för att komma igång och även få tips på bra tjänster.

Hur ett psykologbesök går till

Ett psykologbesök i telefonen fungerar så att du ansluter till en så kallad digital vårdcentral eller vårdtjänst. Dessa förekommer ofta som applikationer du kan ladda ner till din telefon, men vissa även erbjuder även dessa tjänster direkt i webbläsaren som kan nås både via telefon och dator.

Efter att du har anslutit till en digital vårdcentral behöver du skapa ett konto. För att skapa ett konto behöver du ha ett svenskt personnummer och BankID. Ofta är det ingen krånglig process och det tar bara några minuter.

Väl inne i appen begär du kontakt med en psykolog genom att beskriva vad som föranleder besöket. Det behöver inte vara ingående utan räcker ofta med att du känner en oro vid tillfället. Din förfrågan kommer att behandlas och du kommer sedan att få förslag på en tid när det finns en psykolog tillgänglig. Du kan antingen begära att få prata med en psykolog online direkt eller boka en tid längre fram.

Självaste psykologbesöket sker via video eller chatt. Båda har sina fördelar respektive nackdelar men vi kan generellt rekommendera videosamtal. Videosamtal har en förmåga att ge en ytterligare dimension av tillhörighet som kan vara viktig vid terapi.

Fördelar med psykolog online

Att söka efter en psykolog online är ett bra första steg för att inse att man kanske har ett problem eller symptom som man kan behöva få hjälp med. Väldigt många människor i Sverige går med obehandlade åkommor som påverkar ens vardag till stor del. Att få hjälp via psykolog är någonting som man ibland kan inställa sig negativ till, man kan få negativa tankar och känna oro att behöva blotta sig om sina problem och bli granskad av någon för att få hjälp med någonting som man har mått dåligt över länge.

De flesta som söker hjälp hos en psykolog blir positivt överraskade genom att tala med någon som har kunskap, erfarenhet och en vilja att hjälpa dig hitta verktygen för att må bättre i livet. Att träffa en psykolog online har väldigt många fördelar och kan i många fall ge hjälp till personer som inte har vågat gå och träffa en psykolog vid ett fysiskt möte. Andra fördelar med psykolog online är:

 • Du får professionell hjälp av legitimerade psykologer snabbt och smidigt
 • Du kan vara helt anonym i din kontakt med psykolog
 • Du kan välja att endast chatta om du inte vill prata i telefon eller starta ett videosamtal
 • Du kan välja tid och plats, skapa din egen trygga miljö
 • Det kostar sällan mer än 100 kronor för ett videobesök och kan även vara gratis
 • Flexibilitet. Du som reser mycket kan bibehålla din kontakt med psykolog
 • Tidseffektivt

Vad kan man få hjälp med hos psykolog online?

Här listar vi några exempel på vad man kan få hjälp med hos en psykolog online.

 • Panikångest
 • Ensamhet
 • Depression
 • Social fobi
 • Ätstörningar
 • Självkänsla

Dessa är några av de vanligaste tillstånd som man söker hjälp för när man vill träffa en psykolog online. Man kan prata med en psykolog online och få hjälp mot det mesta, det enklaste sättet att gå vidare är att snabbt och enkelt välja en vårdapp för att sedan gå vidare med att boka ett besök med en psykolog via videosamtal eller telefonsamtal. Du kan även chatta anonymt med en psykolog och det kostar ingenting. Här nedanför kan du läsa om de vanliga tillstånd som många söker hjälp för hos en psykolog online.

Behandlingsmetoder

Det finns en rad olika behandlingsmetoder du kan ta del av när du önskar träffa en psykolog över nätet. För det första är det viktigt att poängtera att du inte får välja fritt, utan att det alltid väljs en behandlingsmetod som ska passa dig så bra som möjligt.

iKBT – internetbaserad KBT är en mycket vanlig behandlingsform om du vänder dig till en psykolog online. Generellt i KBT fokuserar man på att jobba sig ur när svåra situationer uppstår. Väldigt enkelt förklarat att fokusera och tänka på något annat när det blir för mycket.

DBT – Dialektisk beteendeterapi är en form av KBT men syftar specifikt på att minska självskade beteende hos personer som är emotionellt instabila.