Ögonläkare

Träffa en ögonläkare online för att få hjälp med exempelvis en ögoninflammation eller om du har andra besvär med ögonen. Genom att träffa en ögonläkare direkt i telefonen kan du snabbt få råd och tips om vad du kan göra för att få hjälp med dina besvär. Du kan också få information och kunskap av ögonspecialister med långvarig erfarenhet. Precis på samma sätt som man träffar andra läkare online och kan få sina recept förnyade så kan man enkelt och smidigt få hjälp vid ögonbesvär, allt detta via din mobiltelefon.

Vad kan en ögonläkare hjälpa till med?

VI på Medograf samarbetar med vårdgivare online som ett alternativ till den allmänna vården som sker via fysisk träff av läkare. När det gäller just ögonbesvär så kan man söka hjälp via vårdgivare online som har 0 kronor i patientavgift. Du kan även få träffa en ögonspecialist via exempelvis Medicheck. Det är möjligt att samma dag få träffa en ögonspecialist helt utan remiss, det går enkelt att legitimera sig med BankID och sedan boka en tid.

Oavsett om du bokar tid för ett läkarbesök med en ögonläkare eller en ögonspecialist så kan du få hjälp med olika ögonbesvär. Läkaren kan bedöma dina symptom och avgöra om du behöver ett recept på läkemedel vid exempelvis en ögoninflammation som inte går över. I vissa fall går det inte att bedöma via beskrivning av symptom och inskickade bilder, då kan det läkaren skicka dig vidare till en fysisk mottagning eller vårdcentral.

En ögonspecialist kan ge dig fördjupad kunskap om olika ögondiagnoser och besvär. Det går att få information och råd kring läkemedel och vilka behandlingsalternativ det finns för olika ögonsjukdomar. En ögonspecialist hjälper till med alla möjliga sorters ögonbesvär och sjukdomar. Här är några sjukdomar en ögonspecialist ofta behandlar och hjälper till med:

 • Grön och grå starr
 • Torra ögon
 • Röda ögon
 • Ögonlocksproblematik
 • Förändringar i gula fläcken p.g.a. ålder
 • Information om hjälpmedel
 • Val av lämpliga hjälpmedel

Träffa en ögonläkare idag

För att träffa en ögonläkare eller specialist så behöver du skapa ett konto hos en vald mottagning eller vårdgivare. Det första du bör fundera på är om du vill boka en läkartid eller om du vill träffa en specialist. Det finns olika scenarion då olika alternativ passar bäst. När det gäller en misstänkt ögoninflammation kan det vara bäst att kostnadsfritt boka tid hos en läkare online. Har du en ögonsjukdom som du vill lära dig mer om? Kanske funderar du över olika behandlingsmöjligheter? Då kan det passa bättre att direkt boka tid hos en ögonspecialist.

Så fungerar det

Steg för steg hur du går tillväga för att träffa en ögonläkare i telefonen.

SKAPA KONTO MED BANKID

Det första du gör är att välja om du ska träffa en ögonläkare eller en specialist, jämför våra samarbetspartner och ladda ner vald app. Legitimering utförs via BankID, sedan får man ofta svara på lite frågor gällande sitt hälsotillstånd och vilket besvär det är man upplever.

BOKA TID

Du kommer bli tilldelad en tid för kontakt eller få möjlighet att själv välja en tid som passar. I vissa fall kan första kontakten ske med en sjuksköterska precis som när du besöker din vårdcentral. Det kan här vara smidigt att välja en tid då man är i lugn och ro i hemmet.

TRÄFFA ÖGONLÄKARE/SPECIALIST

Du får nu träffa din läkare eller specialist. Det är vanligt att man inleder ett videosamtal där man pratar om sitt tillstånd och läkaren undersöker problemen. Det går också att chatta för att sedan skicka eventuella bilder som behövs.

PÅBÖRJA BEHANDLING/HÄMTA UT RECEPT

Om läkaren bedömer att du själv kan utföra åtgärder för att lindra dina symptom så får du reda på detta. Läkaren kan också skriva ut recept som behövs för att påbörja behandling. I vissa fall kan läkaren bedöma att ett fysiskt besök hos vårdcentral behövs.

Fördelar med en digital kontakt

Till en början är det många som frågar sig hur man ska kunna få hjälp med ögonbesvär digitalt. I själva verket går det hur bra som helst att undersökas, få råd och tips och en eventuell behandling genom att träffa en ögonläkare online. Genom att snabbt och enkelt träffa en ögonläkare via din telefon sparar du tid genom att du slipper ta ledigt från arbete för att besöka läkaren. Du kan även söka hjälp för ditt barn kostnadsfritt. Andra fördelar:

 • Patientavgift 0 – 250 kronor. Personer under 20 år eller över 85 år betalar ingenting
 • Träffa en ögonspecialist utan remiss
 • Enkelt och smidigt med legitimering via BankID
 • Slipp oro genom snabb kontakt
 • Få vetskap om alternativa behandlingar

Symptom då man bör söka vård

Vanliga symptom som du bör söka vård för. Är det akut ska du alltid ringa 112.

SYNFÖRLUST

Om du drabbas av en plötslig nedsättning på synen, oavsett om det är på ett öga eller båda. Då bör du kontakta en ögonläkare för undersökning. Vid dessa symptom kommer du mest troligt bli vidare hänvisad till en fysisk mottagning.

FÖRÄNDRINGAR I SYNEN

Om du märker att du ser mörka fläckar eller får ett suddigt synfält så behöver du söka vård hos en ögonläkare om symptomen inte går över. Det kan bero på ett underliggande tillstånd som behöver undersökas. Om du är orolig kan du kontakta en ögonläkare online för att få vidare rådgivning.

HUVUDVÄRK

Om du ofta har huvudvärk kan det bero på en ögonsjukdom. Det första steget är ofta att kolla synen hos en optiker, innan man träffar en ögonläkare. Det finns självklart många olika sjuktillstånd som kan skapa huvudvärk ofta, exempelvis migrän. Om du har förändringar i synen och samtidigt känner huvudvärk kan det vara en bra idé att kontakta en ögonläkare online.

ONT I ÖGONEN

Om du ibland eller ofta har ont i ögonen kan du behöva söka hjälp hos en ögonläkare. Värk i ögonen kan bero på många saker så som torra ögon. Det kan räcka med att behandlas av receptfria ögondroppar. Det är inte dumt att kontakta en ögonläkare för konsultation om du har värk i ögonen som inte går över.