Hudläkare online

Träffa en hudläkare online och få hjälp och råd om hudbesvär direkt i telefonen. Det är mer och mer vanligt att vi söker vård via telefonen – hudbesvär går att behandla utan ett fysiskt möte precis som andra sjukdomar. Genom att träffa en hudläkare digitalt kan man slippa oro och få recept utskrivet om det behövs. Starta ett videosamtal eller chatta och skicka bilder till en hudläkare väldigt enkelt och smidigt via app i din smartphone eller surfplatta.

Ett digitalt besök

Om du misstänker att du har ett hudbesvär som behöver behandling är det enkelt och tidsbesparande att träffa en hudläkare online. En legitimerad hudläkare har bred kunskap kring olika hudproblem, genom ett videosamtal kan en hudläkare få reda på mycket information kring dina besvär. Med möjligheten att skicka in bilder på området där man har besvär finns det god chans att en hudläkare kan se vilken behandlings som behövs.

De flesta personer som provar att träffa en läkare online för första gången blir positivt överraskade av hur enkelt det är att använda. Vid ett online-besök slipper man ta ledigt från jobbet och man behöver man inte lägga ned tid på ett fysiskt möte. I vissa fall kan en hudläkare bedöma att det behövs provtagning för att ta reda på vilken åkomma man har drabbats av. När det behövs provtagning eller ett odlingsprov så kommer du få en remiss eller bli skickad till en vårdcentral för ett fysiskt möte där du kan få vidare hjälp.

Boka första kontakt

 • 4,9 av 5 (App Store Betyg)
 • Öppet dygnet runt i appen
 • Snabb hjälp
Ladda ner app
Få ett SMS med länk till appen
Om vårdplatsen

Kry är en av Sveriges populäraste digitala vårdcentral med 4,9 av 5 i betyg.

Såhär går det till

För att inleda en kontakt med en hudläkare digitalt så använder man i de flesta fall en app och verifierar sig med BankID. Det kan också gå bra att boka tid direkt på företagets hemsida, det skiljer sig till en viss del hos de aktörer vi samarbetar med. Vi har sammanställt en steg-för-steg guide där vi går igenom hur ett typiskt möte med en hudläkare kan se ut, kolla här nedan:

Steg 1 – Börja med att jämföra de olika vårdgivarna som vi listar, du kommer endast få träffa legitimerade hudläkare genom de aktörer vi listar.

Steg 2 – Välj den mottagning du vill söka hjälp hos. Ladda ner deras app och logga in genom att verifiera dig med BankID.

Steg 3 – Boka tid med en hudläkare. Inled kontakt genom att svara på frågor om dina hudbesvär. Mottagningen kan ge dig möjligheten att välja vilken specialist du vill träffa och visa lediga tider. Andra mottagningar tilldelar automatiskt en hudläkare till dig efter ett första samtal med en sjuksköterska.

Steg 4 – Träffa hudläkare via telefonen. Du kan välja att chatta och skicka bilder eller starta ett videosamtal. Läkaren kommer göra en bedömning på dina problem och föreslå behandling.

Fördelar med att träffa en hudläkare online

Det finns många fördelar med att träffa en hudläkare i telefonen. Det kan ta lång tid att få vänta på att träffa en hudspecialist via den allmänna vården. När man söker hjälp via en hudläkare på nätet kan man få en bedömning på sina hudbesvär inom en timme. Det är vanligt att vi går och oroar oss över olika hudbesvär.

En hudläkare online kan skriva ut recept för behandling och ge andra råd och tips på hur du kan mildra dina besvär. Det är vanligt att en hudläkare tittar på bilder gällande hudbesvär även när du kommer in till vårdcentralen, detta för att avgöra vilken behandling som kan behövas. Det är väldigt enkelt att skicka bilder till den hudläkare du chattar med när du använder någon av de samarbetspartners som vi listar här på Medograf. Andra fördelar med att träffa en hudläkare online:

 • Det är billigt, ibland även gratis när patientavgiften är 0 kronor.
 • Endast legitimerade hudläkare
 • Det går mycket fortare än att söka hjälp via primärvården
 • Slipp oro och få sinnesro
 • Träffa hudspecialist utan att behöva remiss
 • Logga in säkert med BankID
 • Tidsbesparande
 • Möjlighet till kortare sjukskrivning
 • Läkarbesök även för ditt barn

Hudläkare online eller fysiskt läkarbesök?

Att träffa en hudläkare online bör inte ses som enbart en konsultation, det är fullt möjligt att få fullständig behandling för sina symptom. En hudläkare online kan skriva ut recept och ge råd och tips på vad du själv kan göra för att lindra besvären. Det är dessutom möjligt att få träffa en specialistläkare utan remiss vilket kan ta lång tid genom den allmänna vården. I vissa fall kan inte en hudläkare hjälpa dig via ett läkarbesök i telefonen. En del åkommor och besvär kräver en fysisk läkarundersökning eller provtagning för att fastställa diagnos. En hudläkare online har möjlighet att skicka dig på remiss eller hänvisa dig till en fysisk läkarmottagning.

Vanliga problemområden

När det gäller hudbesvär finns det olika åkommor och symptom som är mer vanliga än andra. När du träffar en hudläkare online kan du räkna med att det kan gå ganska snabbt för läkaren att misstänka vad du har drabbats av. Dina symptom och besvär undersöks noggrant och läkaren kommer även fråga allmänt om hur du mår och om du har några läkemedels-allergier. Nedan listar vi några vanliga problemområden som kan behandlas av en hudläkare online:

ORO FÖR FÖDELSEMÄRKE

Det är vanligt att söka vård och kontroll av födelsemärke. Leverfläckar och födelsemärken är pigmenterade förändringar i huden som kan visa sig som fläckar. Alla människor har dessa födelsemärken och allt som oftast är födelsemärken och leverfläckar helt ofarliga. Det finns dock födelsemärken som man kan behöva hålla extra koll på. Svarta eller bruna födelsemärken som är mellan 6 mm till 1 cm i storlek är de vanligaste födelsemärkena, dessa skiftar sällan i färg eller utseende.

Om du har ett födelsemärke som växer, ändrar färg eller börja klia så kan det vara bra att träffa en hudläkare. Om skäl finns så går det att ta bort ett födelsemärke eller en leverfläck. Man tar vanligtvis bort dessa med hjälp av frysning, laser eller genom att skrapning.

EKSEM

Eksem är en vanlig åkomma som de flesta människor någon gång har haft. Eksem är en inflammation i huden som ofta kliar. Det är vanligt att få eksem när hudens yttersta lager skadas av olika anledningar. Det kan bero på att man blir torr eller att man har kommit kontakt med ämnen som är skadliga eller som man är allergisk mot.

VÅRTOR

Det är vanligast för barn i skolåldern att få vårtor, de kan dock drabba personer i alla åldrar. Vårtor smittar dessutom genom kontakt med hud vilket gör det viktigt att ta reda på om det är just vårtor som man har drabbats av. Om man misstänker att man har vårtor eller att ditt barn har vårtor så är det smidigt och enkelt att träffa en hudläkare online för bedömning.

PSORIASIS

Psoriasis kan ge jobbiga besvär där utslag och inflammation i huden visar sig. Det finns många olika former av Psoriasis. Det kan visa sig olika på huden beroende på vilken typ av Psoriasis man har. Därför kan det vara enkelt att ta bilder på sina hudbesvär för att sedan skicka till en hudläkare online. En hudläkare kan hjälpa dig med att bedöma vilken typ av Psoriasis du har drabbats av och även föreslå behandling.

Sammanfattning

Utslag och hudbesvär kan göra en orolig och fundersam. Genom vår guide ovan får du en bra förståelse vad en hudläkare kan hjälpa till med och hur du enkelt kommer i kontakt med en via telefonen. Alternativen av appar är flera och vi hoppas du känner dig informerad och påläst.

Vi vill även tacka dig för att du har tagit dig tid att läsa mer hos oss.

FAQ

Kan jag träffa hudläkare utan remiss?

Ja, genom att besöka en vårdcentral och hudläkare online kan du få en första bedömning utan remiss. Det kan vara med både sjuksköterskor och läkare.

Finns det flera tjänster?

Ja! Det finns vårdcentraler i telefonen som du kan kontakta för hudbesvär men det finns även tjänster utvecklade för dig att skicka in bilder för bedömning.