TRÄFFA LÄKARE ONLINE

Träffa en läkare online och få tillgång till komplett sjukvård direkt i din telefon. Numera är detta vardag för den svenska befolkningen och digital vård ingår i den statliga sjukvården, vilket innebär att du aldrig betalar mer än en patientavgift.

Vad är digital vård?

Digital vård är ett samlingsnamn för den nya typen av vårdcentral som erbjuder komplett sjukvård direkt i en applikation eller via webben. De fysiska mötena har ersatts med videosamtal, chatt eller vanliga samtal. Hos en digital vårdcentral kan du träffa läkare, dietister, sjukgymnaster, sjuksköterskor, hudläkare och mycket mera. Målsättningen är helt enkelt bland alla tjänster att vara din första och bästa kontakt vid vårdärenden.

Träffa en läkare online

Det svåraste för många är att våga ta steget och träffa en läkare online istället för fysiskt. Väl efter första besöket svarar majoriteten att de kommer att fortsätta och ha en vårdapp tillgänglig i telefonen hela tiden.

För att komma igång och träffa en läkare behöver du följa ett par steg. Det är inte på något sätt komplicerat men likt alla digitala tjänster krävs det att du skapar ett konto och kommer igång. Vi kommer därför steg för steg förklara hur det går till.

Det första du gör är att ladda ner en vårdapp. Alternativen är många och det finns flera saker som skiljer dessa åt, men i grund och botten följer de samma regler kring digital vård i Sverige. Gemensamt för alla doktorer online är att de tar ut en patientavgift, denna pendlar ofta mellan 0 till 200 kronor beroende på vilket landsting de är verksamma inom. Vi på Medograf har tagit fram en lista du kan välja ifrån under vår sektion vård.

  • 4,9 av 5 (App Store Betyg)
  • Öppet dygnet runt i appen
  • Snabb hjälp
Ladda ner app
Få ett SMS med länk till appen
Om vårdplatsen

Kry är en av Sveriges populäraste digitala vårdcentral med 4,9 av 5 i betyg.

SKAPA KONTO

Att skapa ett konto hos en nätläkare (läkare online) är helt kostnadsfritt och det är själva besöken du eventuellt betalar för. Skapa kontot är mycket enkelt och det enda du behöver är ett personnummer och BankID. Du kan komma att besvara frågor på om du vill lägga till barn eller diagnoser under din profil men det är aldrig ett krav.

BESÖKET – VIDEO, CHATT ELLER SAMTAL

Efter att ha laddat ner en app och skapat ett konto är det dags för ditt läkarbesök. Du initierar ett läkarbesök genom att förklara dina symptom genom en rad olika frågor. Efter det kommer du bli tilldelad en läkartid, antingen direkt eller vid ett senare önskat tillfälle.

Själva besöket sker genom videosamtal, vanligt samtal eller chatt. Metoden för kommunikation varianter beroende på vilket ärende du söker vård för. Om det inte finns ett behov för läkaren att visuellt inspektera något hos dig kommer det troligtvis att ske via vanligt samtal. Mindre ärenden som t.ex. Receptförnyelser brukar ske via chatt.

Vad kan jag få hjälp med?

När du söker vård via en läkare online kan du få hjälp med de allra flesta besvär som kan behandlas på en vårdcentral. Om du har behov av att få prata med en läkare så kommer du få göra det, precis som du hade fått göra om du besökte en vårdcentral. Det är självklart endast legitimerade läkare du kommer att få ha kontakt med. Läkaren gör en bedömning på din beskrivning av symptom eller besvär och föreslår videosamtal om behovet finns. Du kommer sedan få klart för dig vad som är nästa steg, ibland krävs en kroppsundersökning eller provtagning vilket innebär att läkaren kommer att skicka dig vidare till en fysisk vårdgivare eller till den vårdcentral du brukar gå till för vidare kontroll.

Fördelar med att söka vård online

Att söka vård på internet har växt kraftigt de senaste två åren i Sverige, så vad beror detta på? En av de största fördelarna är att det går väldigt fort att få hjälp. De flesta vårdapparna är tillgängliga dygnet runt och du kan ofta få kontakt med en läkare inom 30 minuter. Andra fördelar med läkare online:

  • Patientavgiften är oftast 0 kronor
  • Du kan få recept utskrivet på helgen
  • Slipp oro och stress genom att snabbt få kontakt med en läkare
  • Samma vårdsystem som primärvården ger läkaren en snabb överblick av din tidigare vård
  • Utöver läkare finns även sjuksköterskor, barnmorskor och psykologer tillhands
  • De flesta som träffar en läkare online blir positivt överraskade av enkelheten
  • Du avlastar den fysiska vården

EXEMPEL PÅ NÄR ETT DIGITALT BESÖK KAN VARA EXTRA PRAKTISKT

Du upptäcker att du har slut astma-medicin och det är en lördag vilket innebär att vårdcentralen har stängt. Du laddar ner en vårdapp och efterfrågar förnyelse av recept på din astma-medicin. En läkare tittar på din förfrågan och förnyar receptet inom 20 minuter. Du kan nu bege dig till närmsta apotek och hämta ut din astma-medicin. Detta är någonting som inte hade varit möjligt utan den digitala kontakten med en vårdapp som har tillgängliga läkare dygnet runt, alla dagar i veckan.

Vilken läkare online bör jag välja?

Vid en första anblick kan man tycka att det inte skiljer sig alltför mycket mellan de olika vårdapparna. Detta är delvis sant och vi skulle inte vilja påstå att du får sämre vård hos någon specifik nätdoktor. Det är trots allt legitimerade läkare som bemöter dig på ett professionellt sätt där det huvudsakliga målet är att du ska få rätt vård. Det som dock kan skilja sig mellan de olika nätläkare som finns är vissa olika typer av specialister som kan finnas eller inte finnas tillgängliga samt att marknaden ständigt förändras vilket gör det klokt att jämföra mellan de olika vårdapparna.

Skulle du välja en vårdapp som du inte riktigt känner dig nöjd med går det snabbt och enkelt att välja en annan. Det är möjligt att navigera dig vidare till de olika online läkare som finns via oss för att sedan läsa på om vilka specialister och liknande som finns tillgängliga.

Vanliga anledningar till kontakt

Det många frågar sig när det kommer till läkare online är vilka besvär man faktiskt kan söka vård för. Man säger att de allra flesta besvär som du hade besökt din egen vårdcentral för kan hanteras genom en vårdapp. Detta kan vara extra betryggande under exempelvis kvällstid eller på helgen då vårdcentralen annars har stängt och det inte är aktuellt att besöka en akutmottagning. Här nedanför ger vi ett antal exempel på olika ärenden som ofta kommer in till läkare online.

VÄRK

Att ha värk och ont i någon kroppsdel är ett av de vanligaste besvären vi söker vård för. Att söka vård via en vårdapp för värk är vanligt och man kan få råd och tips av en läkare eller eventuellt ett utskrivet recept.

HALSONT

En läkare kan undersöka din hals genom ett videosamtal eller genom att du skickar in ett foto från din mobiltelefon. Om läkaren inte kan avgöra vad du har för besvär kan det bli aktuellt för provtagning vilket innebär att du skickas vidare till din vårdcentral.

ALLERGI

Om du misstänker att du har en allergi och behöver få råd och tips gällande detta kan du få hjälp. En läkare kan eventuellt ge dig en diagnos eller tips på vilken medicinering du behöver.

MAGSJUKA

Misstänker du att du har magsjuka och är orolig över detta är det en dålig idé att åka in till en vårdcentral då man kan smitta andra människor. Att kontakta en läkare online är ett bra sätt att få rådgivning och tips på vad man kan göra för att lindra symptomen.

COVID-19

Om du tror att du har fått corona-viruset så kan du få råd och tips på vad du kan göra och var du kan testa dig för detta. Det är vid största vikt att undvika att smitta andra människor. Om man känner sig akut sjuk ska man ringa 112.

HUDBESVÄR

Om du har eksem eller långvariga hudbesvär kan det vara svårt att veta hur man ska behandla det. En läkare online kan hjälpa dig ställa diagnos och ge dig tips om behandlingsmetoder. Du kan också behöva ta prover vilket innebär att du blir hänvisad till din vårdcentral.

FÄSTINGBETT

Ett fästingbett gör många oroliga eftersom det kan leda till andra sjukdomar. Om du misstänker att du har fått ett fästingbett kan du kontakta en läkare online som berättar hur du behöver gå vidare för att få rätt vård.

Specialister

Har du drabbats av besvär som du misstänker kräver specialistvård? Det är möjligt att få hjälp av specialister även när du söker vård online. Utöver sjuksköterskor och läkare finns det även specialister inom ett flertal områden som psykologer, kirurger, hudsjukdomar och flera andra områden. När man söker hjälp via den traditionella vården kan det ta lång tid att få hjälp av en specialist. En stor fördel med att söka vård via nätet är att du väldigt snabbt kan få tala med en specialist som kan ge dig råd och tips. Du slipper oro och långa väntetider och kan även få hjälp under kvällstid.

Vård på flera språk

Flera av de läkare online vi listar har möjlighet att erbjuda läkarhjälp på flera olika språk. Det går enkelt att registrera sig via en vårdapp och göra en förfrågan om att få tala med en läkare på sitt egna språk. Det finns en stor chans att du kan få hjälp på ditt eget språk vilket kan underlätta för att få korrekt hjälp och för att förstå varandra.

Framtiden

Vi är säkra på att det kommer bli vanligare och vanligare att söka vård digitalt eftersom det är så pass enkelt att använda sig av en vårdapp när man har besvär och behöver träffa en läkare. Det är också väldigt enkelt att få recept utskrivna under tider då din vårdcentral har stängt. De allra flesta personer som provar på en läkare online blir positivt överraskade och upplever det som väldigt enkelt och tryggt.

Möjligheten att få snabb kontakt med vården även på kvällstid och helger är någonting som vi för något år sedan inte hade möjlighet till om man inte besökte en akutmottagning vilket kan vara besvärligt om man är sjuk. Vi ser dessutom fler och fler specialistläkare inom olika fält som finns tillgängliga via vårdappar vilket ökar möjligheterna till att få snabb hjälp även om du har ett mer specifikt besvär som kräver en expert. Marknaden förändras ständigt vilket gör att vi här på Medograf kontinuerligt granskar nya vårdmöjligheter och uppdaterar vår guide för att dela med oss av information som vi anser vara nyttig att veta och för att du ska kunna välja den vårdapp som passar just dig bäst.

Sammanfattning

För att sy ihop säcken och kort summera vad vi har gått igenom och fått reda på under denna undersökning är det att läkare online är mycket populärt, och mycket praktiskt.

För många handlar det om en komplett och enkelt tillgång till digital vård. Att helt enkelt kunna träffa en doktor online när det känns rätt och behövs. Ofta får du tid väldigt fort och många tycker att det smidigt. Tillsammans sänker man tröskeln till att få kontakt med en läkare vilket i grund och botten är en mycket bra sak, för oss alla inblandade.

FAQ

Hur kommunicerar man med en läkare online?

Det är vanligast att chatta med en läkare, videosamtal upprättas då man har en åkomma eller ett symptom som läkaren vill ta en titt på. Det är även möjligt att prata i telefon med en läkare.

Gäller högkostnadsskydd mot vård online?

Ja, det fungerar på samma sätt som den ”vanliga” vården. Det kommer dock oftast inte på fråga eftersom de flesta vårdappar har 0 kronor i patientavgift.

Är det möjligt att förnya recept via en läkare online?

Ja, många ser detta som den absolut största fördelen med att vända sig till läkare online eftersom många vårdappar har öppet dygnet runt. Du kan även få ett recept utskrivet under helgen. Grundregeln för att få ett recept förnyat är att du har fått det utskrivet tidigare samt att det inte är narkotikaklassat.

Kan man bli sjukskriven av en nätläkare?

Du kan bli sjukskriven i maximalt 14 dagar av en läkare online. Efter detta behöver man besöka sin fysiska vårdcentral för att träffa en läkare som kan sjukskriva dig längre om du ej bedöms kunna arbeta.

Är det verkligen gratis att få vård online?

Patientavgiften är 0 kronor hos de flesta vårdappar.

Journalförs mitt besök hos en läkare online?

Ett besök hos en läkare via vårdapp journalförs precis som ett besök i den traditionella vården görs. Online läkare har även tillgång till din journal sedan tidigare och kan snabbt få en överblick kring din sjukbild.

Kan jag få hjälp vid pollenallergi?

Du kan få hjälp via läkare online med receptförskrivning och egenvård när du har problem med pollen.

Vad händer om jag behöver fysisk vård?

Om en läkare eller sjuksköterska bedömer att du behöver fysisk vård så kommer de skicka dig vidare till en fysisk vårdgivare eller till din vårdcentral där du är listad.

Är det möjligt att få prata med en psykolog via en vårdapp?

Ja. Det finns legitimerade psykologer tillgängliga att prata med via videosamtal. Det finns även möjlighet att få KBT behandling samt att träffa samma psykolog vid framtida möten.