Hälsokontroll

Sedan ett par år tillbaka kan du smidigt och enkelt göra en hälsokontroll via blodprov online. Det fungerar så att du beställer ett test och går till närmaste labb för att lämna blod. Inom loppet av ett par dagar har en läkare kollat på dina värden och gjort ett utlåtande. Hur smidigt som helst!

Förebyggande och enkelt

Från att du sitter och läser detta kan du redan efter några få dagar ha fått svar på hur din kropp mår och om du har några avvikande värden. En hälsokontroll gör man i ett förebyggande syfte och som ett komplement till den traditionella sjukvården. Det finns färdiga paket att välja hos de aktörer vi rekommenderar där man kartlägger din hälsa efter behov. Det går vanligtvis att välja olika storlekar på en hälsokontroll i stil med bas, mellan och stor. Det går dessutom att ta hälsotest för specifika områden om du misstänker att det är något som inte står rätt till med dina värden.

Det går att läsa på om vad som ingår i de olika paketen för en hälsokontroll innan du gör en beställning. En stor skillnad med att välja en hälsokontroll via nätet och den vanliga vården är att du själv väljer hur omfattande hälsokontroll du vill göra. När du tar blodprov via din vårdcentral är det vanligtvis för att undersöka någon specifik åkomma som läkaren misstänker att du har drabbats av.

Hälsokontroll genom blodprov – Så går det till

En hälsokontroll kan beskrivas i tre enkla steg. Man börjar med att beställa en hälsokontroll för att sedan ta blodprovet på ett drop-in labb. Efter blodprovet är taget kan man inom någon dag läsa sina provsvar online. Kolla nedan:

BESTÄLL HÄLSOKONTROLL

Läs på om de hälsokontroller vi rekommenderar och beställ sedan den hälsokontroll du vill göra. Längre ned i denna genomgång kan du läsa om vilka olika hälsokontroller man kan göra och vad det är för skillnad mellan blodanalyserna.

GENOMFÖR PROVTAGNING

Efter att du har lagt en beställning på hälsokontroll så kommer det att skickas ut en remiss som gör det möjligt för dig att ta ett blodprov omgående. Vid det här laget bör du ha kollat upp vilket drop-in labb som är närmast dig. Det går att se på vilka platser du kan genomföra ett blodprov på hemsidan hos det företag där du har beställt hälsokontrollen. Du genomför blodprovet och efter detta behöver du bara vänta på provsvaren.

LÄS IGENOM DINA RESULTAT

Inom 48 timmar (ibland något längre) kan du läsa dina provsvar online. När analysen av ditt blod är färdig kommer dina resultat att presenteras på hemsidan hos det företag du har valt. Du kan läsa läkarens egna kommentarer där han kartlägger dina värden. Skulle det upptäckas någonting som kan anses vara alarmerande kommer du att bli kontaktad och bli vidareskickad till vårdcentral eller specialist.

Vilken hälsokontroll rekommenderar vi?

Alla vi människor är unika vilket gör det svårt att säga vilken hälsokontroll som är bäst för just dig. Det bästa du själv kan göra är att fundera vilket behov du har och hur pass omfattande du vill ha din hälsa kartlagd. Det finns olika scenarion som gör att man söker sig till en hälsokontroll. Vi ger några exempel:

  • Kalle känner sig ofta väldigt trött trots att han sover bra om nätterna. Kalle börjar bli orolig över sin hälsa och vill göra en hälsokontroll för att se om det kan bero på några avvikande värden.
  • Stefan lever hälsosamt och upplever inga hälsoproblem men vill ändå utföra en hälsokontroll i förebyggande syfte. Stefan ligger nämligen i riskzonen för ärftliga sjukdomar vilket gör att han vill kontrollera specifika blodprover som blodvärde och kolesterol.
  • Anna misstänker att hon har någon sorts allergi men hon är osäker på vad det är hon inte tål. En hälsokontroll genom blodanalys kan enkelt och smidigt ge svar på om du har några allergier.

Hälsokontroll i kategorier

När du ska beställa en hälsokontroll så bör du noggrant fundera på vilken slags hälsokontroll du vill göra. De företag vi rekommenderar som utför test på hälsan erbjuder många olika typer på av hälsokontroller. Det går att ta blodprov för specifika ändamål som sköldkörtelprov, järnbristtest och andra moment som exempelvis pollenallergi. För den som vill välja ett mer omfattande paket går det att kolla på hälsokontroll stor, du kan ofta även välja ett baspaket eller en som ligger mittemellan.

Se här de vanligaste kategorierna och områden för en hälsokontroll:

  • Stora hälsokontroller
  • Hormoner
  • Vitaminer & mineraler
  • Kroppen / Organ
  • Allergi
  • Fertilitet
  • Vegetarian och vegan

Stor hälsokontroll

De stora hälsokontrollerna är lika på många sätt men kan skilja sig en del mellan de företag vi listar. När du läser och undersöker om hälsokontroller kan du vanligtvis se hur många hälsomarkörer som tas. Hälsomarkörer betyder att man mäter vissa substanser i kroppen vid ett blodprov för att sedan jämföra dessa med vad som är ett normalt värde. På detta sätt kan man se om dina värden ligger på normala nivåer eller om det är något som avviker. Det är vanligt att en stor hälsokontroll analyserar ditt blod och ger resultat på följande områden:

Hjärta och kärl – En av de vanligaste dödsorsakerna är hjärt- och kärlsjukdom. Här testar man bland annat för höga blodfetter vilket är en vanlig riskfaktor.

Sköldkörtel – Din ämnesomsättning i kroppen styrs av sköldkörteln. Om sköldkörteln inte fungerar bra så kan det visas på dina värden.

Diabetes – Blodanalys kan ge svar på dina blodsockernivåer i kroppen. Om dessa är högre än normalt kan det indikera på typ 2-diabetes.

Lever och njure – Få svar på hur dina levervärden ser ut och få resultat på hur din njure mår.

Blodstatus – Genom att analysera dina blodvärden kan du få reda på om du har för lite röda blodkroppar vilket kan vara en anledning till att man ofta är trött.

Vitaminer och mineraler – Ta reda på om du har någon brist på vitaminer och mineraler. Exempel på detta kan vara järnbrist.

Jämför hälsokontroller

Det finns flera anledningar till varför det är bra att jämföra hälsokontroller mot varandra innan du bestämmer dig för en. De aktörer vi listar erbjuder annorlunda typer av hälsokontroller till olika priser. Att fundera över vad du är mest intresserad att få svar på gällande din hälsa och jämföra de olika företagen mot varandra är ett klokt och bra första steg. Jämförelse av hälsokontroller bolagen emellan kan visserligen vara lite tidskrävande men vi tycker det är värt att lägga ned tid för en sådan viktig sak som att kartlägga sin hälsa.

De olika aktörer vi rekommenderar hos oss har alla ett stort utbud av olika hälsotester. Genom att noggrant gå igenom vad det är du vill kontrollera gällande din hälsa kan du kolla upp den specifika hälsokontrollen genom de olika företagen och hitta det mest prisvärda alternativet.

Bra att tänka på innan provtagning

Det är vanligt att man ska ha fastat i 4 timmar innan man beger sig till labbet och tar sitt blodprov. Detta skiljer sig en del beroende på vilken hälsokontroll du ska göra. Information gällande detta får du tilldelad efter beställning av hälsokontroll. Var noga med att läsa igenom vad du behöver göra innan du tar blodprovet för att säkerställa att resultaten inte blir missvisande. Tänk även på att du behöver ha med dig giltig legitimation när du anländer till labbet.

Känner du dig osäker vilket blodprov som passar dig?

Det har blivit väldigt populärt på senaste att göra hälsokontroller via nätet. Utöver hälsokontroller så kan vi idag kolla våran hälsa på många olika sätt över internet. Vi kan träffa läkare, dietister, tandläkare, hudläkare och psykologer online vilket har blivit en naturlig utveckling av ett behov som uppstått och påverkats av bland annat långa vårdköer.

Efterfrågan är tydlig och kanske är det på denna väg du har hamnat här, vad vi har märkt dock är att det finns många som är osäker på vilka blodprov som passar för just deras egna behov. Det finns ofta en vilja att kolla upp sin hälsa men samtidigt även en osäkerhet kring vilken hälsokontroll som är bäst.

Flera av de aktörer vi samarbetar med erbjuder tester som man kan utföra för att ta reda på vilken hälsokontroll som passar olika människor. Man får svara på några frågor som kan hjälpa till med vägledning inför ditt hälsotest. Fundera över om det finns några ärftliga sjukdomar i din släkt och hur din kost och motion ser ut. Känner du dig trött ofta eller misstänker du att du har någon allergi?

Stickrädsla

Det är vanligt att känna oro och tycka det är jobbigt att ta ett blodprov även fast det är en process som går väldigt fort. Om man är stickrädd så är det möjligt att använda sig av hjälpmedel för att underlätta processen.

Hälsokontrollen gör vi för att i slutändan må bättre och man ska inte behöva känna obehag inför provtagning eller kanske rent av att avstå från att beställa en hälsokontroll av denna anledning. Ett vanligt hjälpmedel som många använder är ett bedövningsplåster. Bedövningsplåstret fäster man på den plats där blodprovet skall tas och man bör sätta på plåstret minst 60 minuter innan det är dags. Dessa bedövningsplåster kan man hitta receptfritt på apoteket.

Skillnad på hälsokontroll via primärvård

En vanlig frågeställning som uppstår när man vill göra en hälsokontroll är varför man inte bara kan gå till sin vårdcentral och slippa att betala mer än en patientavgift för testet. Svaret på denna fråga är att detta faktiskt inte är något som görs via primärvården. När man tar blodprover via den vanliga vården så gör man det om man misstänker att det är något som är fel i kroppen. Detta blodprov kommer att analyseras för den misstänkta åkomman, det är med andra ord inte möjligt för dig att välja vilka analyser du vill göra utan detta är någonting som läkaren bestämmer.

När du beställer en hälsokontroll digitalt kan du välja specifikt vilka blodanalyser du vill göra. Du behöver bara inställa dig fysiskt på plats en enda gång för provtagningen och du kan sedan se dina resultat snabbt och smidigt. Det är flexibelt och tidssparande.

Slutsats

Att göra en hälsokontroll via blodprov är smidigt, spännande och informativt! Vi har samlat in all tänkbar information och vi hoppas att du efter läsningen verkligen känner att valet av test kommer kännas enklare.

FAQ

Kan man upptäcka cancer i en hälsokontroll?

Inget blodprov kan med 100 procent säkerhet säga att man har cancer. Det finns dock blodprov som PSA som kan visa symptom på cancer. Med andra ord så kan det gå att upptäcka avvikande värden vilket gör att man behöver träffa en läkare för vidare utredning.

Hur länge får jag vänta på resultaten?

Vanligtvis så får man sina resultat inom 48 timmar men det kan ta längre. Det skiljer sig en del mellan aktörerna och vissa specifika prov som allergiprov och hormoner kan göra att man får vänta lite längre. Det skall också tillföras kommentarer av läkare vilket endast kan ske då provsvaren har inkommit.

Kan jag ta mina blodprover trots COVID-19?

Ja. Samma regler gäller som för vårdcentraler. Man får inte besöka vårdinrättningar eller provtagnings-labb om man har några symptom.

Kan man upptäcka brist på vitaminer i hälsokontrollen?

En hälsokontroll som görs för att se värden gällande vitaminer och mineraler kan mäta nivån på vitamin B12 och upptäcka eventuell brist på ämnet vilket i sin tur kan leda till blodbrist.

Kan ni se om jag har diabetes?

Blodproven HbA1c, P-Glukos kan visa indikation på diabetes. Det som analyseras är medelvärdet på ditt blodsocker under de senaste 12 veckorna. Det kan även gå att se om det är diabetes typ 1 eller typ 2 som misstänks.

Hur bedöms det att mina värden är ”normala”?

Värden som analyseras jämförs mot ett referensvärde som är kalkylerat på en populationsnivå. Det kan aldrig gå att med 100 % säkerhet säga att dina värden är normala eftersom det kan finnas variationer inom befolkningen.

Vad visar ett blodprov för sköldkörteln?

Ett blodprov taget för kontroll av sköldkörteln analyserar om du har under eller överproduktion vilket kan innebära sköldkörtelrubbning. Detta kan man sedan kolla mot om kunden upplever några symptom som är typiskt vanliga vid över eller underproduktion.

Hur många rör med blod behöver man lämna?

Det vanligaste är att man tar fem stycken provrör på 5 ml oavsett kön. Vid stor hälsokontroll kan det vara upp till sex provrör. Man tar endast ett stick oavsett mängd provrör.

Är det säkert att utföra en hälsokontroll?

Ja. En hälsokontroll verifieras, legitimeras och betalas med hjälp av BankID. Du behöver BankID för att kunna läsa dina resultat och dina personuppgifter är alltid skyddade.

Vad är ett bra kolesterolvärde?

När det gäller kolesterol finns det ett referensintervall som man bör ligga inom. Vanligtvis är ett lägre kolesterolvärde desto bättre, även om individuella faktorer kan påverka. Ärftliga sjukdomar, blodtryck och rökning är exempel på detta.