FÖRNYA RECEPT

Behöver du förnya ett recept? Idag kan du istället för att besöka en vårdcentral eller ringa din läkare enkelt ladda ner en app och via ett formulär eller videosamtal göra en receptförnyelse.

Fördelar förnya recept online

Att förnya recept online är inte bara smidigt, det är också billigt och modernt. Priset för en vanlig receptförnyelse är ungefär 100 kronor. Hos vissa aktörer är det även helt gratis då patientavgiften är noll kronor. Exakt vad som gäller beror på vilken av alla tjänster du väljer att använda och testa.

Användningen av vårdappar ökar för varje dag och att kontakta en läkare för att göra en receptförnyelse är mycket modernt. Efter att ha installerat och skapat ett konto som du behöver för att göra en receptförnyelse kan du behålla applikationen föra att göra moderna och digitala läkarbesök framöver.

Förnya recept hos

 • 4,9 av 5 (App Store Betyg)
 • Öppet dygnet runt i appen
 • Snabb hjälp
Ladda ner app
Få ett SMS med länk till appen
Om vårdplatsen

Kry är en av Sveriges populäraste digitala vårdcentral med 4,9 av 5 i betyg.

Återkommande förnyelser

Alla typer av recept går faktiskt inte att förnya på nätet. Anledningen är att viss medicinering och läkemedel kräver fysiska kontroller så att en läkare kan genomföra nödvändiga kontroller. Om du är osäker på om ditt recept går att förnya eller inte rekommenderar dig att söka kontakt, för frågan går att reda ut mycket snabbt.

ALLERGIMEDICIN

Ett vanligt tidsberoende läkemedel som många i Sverige använder är allergimediciner, för t.ex. Pollenallergi. Dessa läkemedel och recept lämpar sig ypperligt att förnya online då behovet kan komma plötsligt, även när du är på otillgängliga platser.

Så här gör du

Alla recept i Sverige centraliseras i ett stort datorsystem. Det gör att när en läkare ger dig recept kan detta i samma sekund hämtas ut på ett apotek. Detta system gör det möjligt för digitala vårdcentraler samt apotek (webbutiker) att koppla upp sig.

Ditt receptförnyelse kommer därför också bestå av en fyra steg lång process som ser likadan ut oavsett vilken tjänst du väljer att använda:

 1. Ladda ner en digital vårdtjänst (se över)
 2. Logga in med BankID
 3. Begär förnyelse & vänta
 4. Få bekräftelse (ditt recept går nu att hämta ut)

Skriva ut nytt recept

Det är inte bara möjligt att förnya recept via en läkare online, det går även att få utskrivet recept av nytillkomna symptom. Skulle du drabbas av något besvär som kräver ett läkemedel på recept så kan en nätdoktor skriva ut detta. Det fungerar då så att du väljer en av de vårdappar vi listar här hos oss, sedan loggar du in med mobilt BankID och inleder en kontakt för att läkarbesök online. Det är vanligt att man får svara på några frågor, i vissa vårdappar får man upp listor där man kan välja vanliga besvär. När det är din tur så kommer du att bli kontaktad av sjuksköterska eller läkare som kollar vidare på dina symptom. Skulle du då behöva ett nytt recept av något slag så kommer du få detta utskrivet omgående efter läkarkontakten.

Utökade tider

I Sverige har vi under lång tid endast kunnat få recept förnyade under vårdcentralernas öppettider. Kanske har du någon gång glömt förnya ditt recept under veckan och upptäcker på helgen att du har slut medicin? Sedan uppkomsten av läkarbesök online för ett par år sedan har vi svenskar nu möjligheten att förnya recept även på kvällar och helger. Apotek har öppet upp till 23 på kvällen i många städer vilket gör det väldigt enkelt och smidigt att hämta ut recept även under helgen. Många av de vårdappar vi rekommenderar har dessutom öppet dygnet runt vilket gör att det alltid går att förnya sina recept.

Recept som ej går att förnya

Det finns ett antal begränsningar gällande receptförnyelse hos en nätdoktor. När du begär förnyelse av ett recept så gör en läkare en bedömning på att du är i fortsatt behov av medicinering. Dessutom förnyas oftast bara recept som hämtats ut de senaste 15 månaderna. Utöver detta så finns det vissa läkemedel som inte skrivs ut via en läkare online. Detta kan bero på att det behövs en fysisk kontroll via vårdcentral. Beroendeframkallande läkemedel skrivs i regel inte heller ut via en vårdapp. Nedan listar vi de läkemedel som inte förnyas:

 • Narkotikaklassade och beroendeframkallande läkemedel
 • Imovane, Stesolid, Concerta, Lyrica, Oxascand är exempel på detta
 • Smärtstillande / Opioder som Oxynorm, Ctodon, Tramadol, Cocillana
 • Mediciner du inte har hämtat ut senaste 15 månaderna
 • Vissa specialistpreparat som Gabapentin
 • Andra preparat som är avsedda för infusion (med undantag för Epipen, Insulin med flera)

Sammanfattning receptförnyelse

Tillgängligheten och enkelheten i att förnya recept online är idag enorm. Detta har gjort att antalet personer som numera förnyar via nätet ökar i en rasande takt. Vi tror det bara är ett par år bort innan majoriteten av alla förnyelser kommer via digitala tjänster. I denna artikel har vi listat fördelar, hur det går till samt vad som går att förnya och inte. Sammantaget har du nu läst på allt som kan tänkas behöva för att gå vidare. Vi hoppas att du hittar rätt!

FAQ

Hur länge får jag vänta på min receptförnyelse?

Det går oftast väldigt fort att få ett förnyat recept. Från att du installerar vårdappen och skapar en förfrågan om receptförnyelse bör du ha ditt recept utskrivet inom 30 minuter. Detta med förutsättningen att allt är som det ska och du har möjlighet att få ett recept förnyat enligt läkarens bedömning och rutiner.

Vad kostar det?

Vanligtvis är kostnaden för receptförnyelse 0 kronor. Detta baseras på patientavgiften som kan skilja sig till en viss del hos olika vårdgivare. Maximalt 100 kronor kan det kosta att förnya ett recept i dagsläget, men oftast är det helt gratis.

Hur förnyar jag recept?

Du laddar ned en av de vårdappar vi rekommenderar och loggar in med BankID. Efter detta gör du en förfrågan om receptförnyelse och skrivet namnet på det eller de recept du vill förnya. Det går oftast att förnya upp till 4 recept samtidigt. Du kommer sedan att få en bekräftelse på att ditt recept går att hämta ut om allt är i sin ordning.

Vart kan jag hämta ut mitt recept?

Du kan hämta ut dina förnyade recept på valfritt apotek. Det går även att beställa hem läkemedel via nätet.

Vad gör jag om min förfrågan nekas?

Om ditt recept inte kan förnyas av en läkare online så kommer du få veta varför. Vanligtvis beror nekanden på grund av att receptet är narkotikaklassat eller inte uthämtat de senaste 15 månaderna. Det kan också vara så att du behöver en fysisk undersökning eller att läkaren gör bedömningen att det inte kan avgöras om du behöver fortsatt behandling eller inte, då rekommenderas ett besök till din vårdcentral.

Kan jag få recept på antibiotika?

Om en läkare bedömer att du behöver antibiotika mot dina besvär kan det hända att du får ett recept utskrivet på detta. Vanligtvis krävs dock en provtagning innan man behandlar åkommor och besvär med antibiotika. Detta betyder att det är från situation till situation. Det är vanligt att bli hänvisad till en fysisk mottagning eller vårdcentral för undersökning innan ett recept på antibiotika skrivs ut.

Kan jag få ett recept utskrivet på helgen?

Ja, det är en av de stora fördelarna med läkare online. Många av de vårdappar vi listar har öppet dygnet runt. Detta innebär att det går att få sina recept förnyade under kvällstid och på helgen.