Familjerådgivning på nätet

Idag är det väldigt lätt att kunna komma i kontakt med en familjeterapeut online. Ett besök hos psykolog för familjerådgivning online är idag någonting som är möjligt med väldigt kort varsel, direkt via din telefon. Vi på Medograf har tagit reda på vad det innebär att få familjerådgivning online och vilka fördelar det finns. Nedan kan du läsa hur det fungerar, vad man kan få hjälp med och vad det kan kosta.

Jämför tjänster

Det finns flera olika aktörer på internet som erbjuder terapi över nätet. Man kan använda sig av en vårdapp som exempelvis doktor.se där patientavgiften är 0 kronor. Vi använder i sverige idag flertalet olika vårdappar för att träffa läkare online, när man vill träffa en psykolog för familjerådgivning fungerar det på liknande sätt som när man söker en läkartid. Det finns olika terapeuter och psykologer för olika områden.

Det finns även andra aktörer som erbjuder psykologhjälp digitalt. Terapi som familjerådgivning kan ofta innebära att familjen är samlad som en grupp vilket gör det viktigt att man känner att man har rätt terapeut för ändamålet. Flera av de aktörer som finns på nätet erbjuder möjligheten att välja vilken psykolog man vill träffa. Det är dessutom ofta gratis att träffa en terapeut online, hos vissa aktörer kan videosamtal kosta 100 kronor per besök.

Hur fungerar det?

Familjeterapi som det ofta kallas är en terapiform där man behandlar problem inom familjen med gruppterapi. Man fokuserar ofta på att förbättra kommunikationen i familjen. Gruppterapin är till för att familjen ska kunna samarbeta och förstå varandra bättre. När man söker hjälp för sin familj via en psykolog på internet fungerar det ungefär såhär:

 • Jämför de olika aktörerna vi samarbetar och välj en
 • Skapa ett konto i appen eller på hemsidan, du kan legitimera dig enkelt med BankID
 • Svara på frågor om vad du söker hjälp för, boka tid då det passar

Svårare än så är det inte. Det är ofta möjligt att välja den psykolog man vill ha men inte alltid. Att få rätt sorts terapi kräver såklart att man har en terapeut man kan lita på och som man känner faktiskt kan hjälpa till med de problem som man upplever för sig själv och sin familj. De aktörer vi rekommenderar erbjuder samtliga endast legitimerade psykologer som arbetar ständigt för att erbjuda den bästa möjliga terapin för din familj.

Familjeterapi

Inom psykologin finns det många olika terapimetoder. När det gäller familjeterapi jobbar man oftast med någonting som kallas systemteori. Systemteori fungerar enkelt sagt så att familjen ses på som ett system där alla i familjen är sin egen pjäs, en del i systemet. För att familjeterapi ska lyckas behöver alla i familjen vilja vara med och bidra till förbättring. Man jobbar mot problemen som man har i familjen som ett lag, alla ska kunna känna att det är med på vägen till förbättring.

En psykolog som riktar in sig på familjer har ofta en utbildning bakom sig med inriktning på familj och parförhållanden. Familjeterapin går ofta ut på att man via psykologen kan jobba mot ett gemensamt mål där alla i familjen får vara med och berätta om sin synvinkel på det aktuella problemet. Första mötet eller mötena pratar man ofta om vad som har skapat situationen som den är idag. Man brukar även försöka lägga upp en plan och samråda med sin psykolog om hur många sessioner man ska planera in som ett första steg.

Fördelar med familjerådgivning online

Att träffa en familjeterapeut online och samla familjen kan kännas lite annorlunda. Det finns dock många fördelar med varför detta kan vara ett väldigt bra alternativ jämfört med att fysiskt träffa en terapeut. En av de största fördelarna är att familjen kan samlas i hemmet som ofta är en trygg och säker plats. Det kan kännas jobbigt att både vuxna och barn behöver tillsammans fara och träffa en familjeterapeut.

En annan stor fördel med online rådgivning är tidsbesparingen. Man kan själv boka tid och samla familjen efter middagen för att tillsammans jobba på sina problem vad de än må vara. Familjerådgivning online är inte bundet till endast dagtid vilket kan hjälpa mycket för de som arbetar och har barnen i skolan. Andra fördelar med familjerådgivning online:

 • Det är ofta gratis, om det kostar så brukar det inte vara dyrt
 • Tidsbesparande
 • Lättare att samla familjen och träffa terapeuten online
 • Enkelt att byta terapeut om man inte tycker behandlingen fungerar
 • Tillgängligheten, man kan få hjälp även om familjen är iväg någonstans

FAQ

Vad kostar familjerådgivning?

När du söker terapi via en vårdapp som exempelvis doktor.se är patientavgiften 0 kronor. Vissa andra aktörer kan ta mellan 100-200 kr per besök när det gäller videosamtal.

Hur gör jag för att få familjerådgivning?

Välj en av de aktörer vi listar och rekommenderar. Skapa sedan ett konto genom att legitimera dig med Mobilt BankID. Efter detta kan du gå vidare i appen eller på hemsidan för att boka ett möte med en psykolog.

Vad kan en familjeterapeut hjälpa mig med?

Anledningarna till att gå i familjerådgivning är många. Här är några av de vanligaste anledningarna:

 • Samarbetssvårigheter
 • Det finns inget förtroende
 • Ni har tillsammans varit med om en kris
 • Ni har svårt att prata om barnen
 • Ni har svårt att samarbeta gällande barnen
 • Ni har svårt att prata med varandra och känna sig förstådda
 • Närhet och intimitet existerar inte

Gäller sekretess vid familjerådgivning online?

Ja. Precis som i den allmänna eller privata vården så gäller sträng sekretess när man söker hjälp online. Man ska alltid kunna känna sig trygg vilket innebär att ingenting man säger till sin terapeut eller psykolog kommer att föras vidare. Den enda gången en psykolog får bryta denna sekretess är om ett barn far illa vid exempelvis brott, misshandel eller sexuella övergrepp.

Jag pratar dålig svenska, kan jag ändå få hjälp?

Flera av de aktörer vi samarbetar har psykologer och terapeuter på som kan hjälpa till på flera olika språk. Vi råder dig att jämföra de olika företag som vi listar för att kolla vad det finns för tillgängliga terapeuter. Det går också att skapa ett konto med BankID för att sedan efterfråga en kontakt med psykolog, där kan du sedan få vidare hjälp att träffa en psykolog som talar just ditt språk.