Egenremiss

En egenremiss är något man skriver själv för att få träffa en vårdgivare. Det vanligaste är att man skriver en egenremiss som är riktad mot specialistmottagningar. En egenremiss kan även kallas vårdbegäran. Som patient kan man ibland känna att man vill komma vidare och stärka sin ställning för att få rätt vård. Genom att skriva en egenremiss kan man med sina egna ord ta sig ett steg vidare mot att söka den vård som du tycker att du behöver och förtjänar.

Innan man försöker sig på att skriva och skicka in en egenremiss kan det vara en bra idé att söka hjälp hos en vårdgivare online eller via en vårdapp som ett alternativ till sin vårdcentral. Det går snabbt att märka hur smidigt och tidseffektivt det är att få hjälp via nätet. Vi tycker dock även att det är bra med möjligheten att kunna skriva en egenremiss om man känner att man inte kommer vidare med sina besvär. Här nedan förklarar vi hur det går till med en egenremiss.

Hur fungerar det?

När man vill skriva en egenremiss har man troligen en specifik specialistmottagning i åtanke. Olika landsting har olika regler för vart man kan skicka en egenremiss. Regler gällande egenremisser är inte de enklaste att hitta och det är inte ovanligt att regler som dessa ändras till och från. Ett bra sätt att ta reda på om en specifik specialistmottagning mottar egenremisser är att helt enkelt ringa dit.

En egenremiss skall skickas till specialistmottagningen. En egenremiss bör innehålla följande:

  • Namn, adress, personnummer. Telefonnummer och mailadress bör också finnas med
  • Vilken sjukdom har du eller vilka symptom?
  • Var tydlig och berätta varför du söker vård hos en specialistmottagning

Varför kan en egenremiss behövas?

En egenremiss är det inte alla som känner till. Det är vanligast att man går via sin vårdcentral för att få en remiss som gör att man får komma till en specialist. Ibland är det inte förrän man upptäcker att man inte lyckas få en remiss hos den allmänna vården som man får reda på vad en egenremiss är. Man kan hamna i en situation där man känner att man behöver ta ställning och självmant skicka vidare en remissförfrågan för att komma någon vart med sina besvär.

Kan man få hjälp med en remiss?

Innan man skriver en egenremiss rekommenderar vi att man söker hjälp via en vårdgivare online. Det finns vårdgivare som arbetar specifikt med att hjälpa till vid remisser. Här på nätläkare listar vi de vårdgivare som hjälper till när man behöver komma vidare med besvär som kan kräva en specialistmottagning eller specialistläkare.

En av de stora fördelarna med en vårdgivare online är att de har tillgång till att se väntetider över hela landet och kan vara en hjälpande hand när det handlar om att få snabb hjälp. Väntetider skiljer sig till stor del runt om i landet, att få en remiss till en närliggande stad kan gå mycket fortare än i din hemstad, exempelvis.

En vårdgivare online är ett alternativ till den ”vanliga” vården som de senaste åren har blivit mer och mer vanligt. De flesta som provar på en vårdapp blir överraskande av hur enkelt det är. En vårdgivare online skriver dessutom remissen åt dig vilket innebär att du inte behöver lägga ned någon tid på detta. Du behöver bara beskriva dina besvär. All personal som du har kontakt med via en vårdgivare online är legitimerade och finns till för att ge dig den bästa möjliga hjälpen.

Remiss via vårdapp

Att söka hjälp för sina besvär genom en vårdapp är väldigt enkelt. De vårdgivare som vi här på nätläkare listar har alla användarvänliga appar där man verifierar sig med BankID. Man börjar med att registrera ett konto med BankID för att sedan svara på frågor eller välja den vård man behöver. Det tar inte länge innan man kopplas vidare med en sjuksköterska eller läkare via telefon, chatt eller videosamtal. En läkare hjälper dig med en remiss om så behövs och tittar på väntetider och närliggande specialister för att du ska kunna få den snabbaste och effektivaste hjälpen.