DIETIST

Kostrådgivning har aldrig varit enklare! Ta steget och träffa en dietist online, det går att göra via app eller webbläsare. Besöket går smidigt och du kan ibland även välja att delta i program för att följa din utveckling framåt. Det går även att bara få grundläggande rådgivning kring förhållningssätt till kost.

Vad är en dietist?

En dietist kan hjälpa dig när du behöver få råd om din kost. Dietistens fokusområden är att utreda och behandla kostrelaterade problem. En dietist jobbar också väldigt mycket med förebyggande kostråd. Dietist är ett brett område, många som söker hjälp är helt enkelt ute efter att hitta en sundare livsstil. Det finns även många problemområden där man kan behöva kostråd för att må bättre i vardagen med det specifika sjukdomstillstånd som man har.

Gå ner i vikt, gå upp i vikt, få hjälp med ätstörning eller få vettiga kostråd när du tränar, detta är någonting som dietister ofta jobbar med. Fokus i arbetet som dietist är att du ska få i dig rätt mat baserat på din livssituation. Vi kan behöva justera våran kost beroende på om vi är sjuka, friska, överviktiga eller vegetarianer.

En dietist arbetar ofta inom primärvården, när du söker hjälp hos en dietist online får du enkelt och smidigt träffa en legitimerad dietist direkt i telefonen. Det har blivit väldigt vanligt i Sverige att vi numera kan söka och träffa läkare online. Fördelarna är många, vi sparar tid och kan få samma hjälp som vid ett fysiskt möte vilket har lett till den stora ökning när det gäller att få vård direkt i telefonen.

Rätt kost ger bättre hälsa

Sambandet mellan god kost och en bättre hälsa är tydligt och forskningen har indikerat på detta i flera olika studier. Att ta hjälp med vad du ska äta av en dietist kan därför hjälpa dig med flera fysiska besvär.

Vanliga anledningar till att användare kontaktar en dietist online:

  • Diabetes
  • Övervikt
  • Undervikt

Boka

Genom att ta kontakt med en vårdgivare eller vårdcentral kan du bli hänvisad vidare till en dietist.

  • 4,9 av 5 (App Store Betyg)
  • Öppet dygnet runt i appen
  • Snabb hjälp
Ladda ner app
Få ett SMS med länk till appen
Om vårdplatsen

Kry är en av Sveriges populäraste digitala vårdcentral med 4,9 av 5 i betyg.

Fördelar med dietist online

Det finns flera tydliga fördelar med att träffa en dietist online. Vi har pratat med våra användare och försökt bygga en djupare förståelse för vilka fördelar som är viktigast. Detta är vad vi har kommit fram till.

TILLGÄNGLIGHET

Nästan all typ av kostrådgivning som sker online är via en applikation. Applikationen laddas ner till din telefon och du går bokstavligt talat runt med en dietist i fickan. Det gör att användare kan få snabb och smidigt kostrådgivning oavsett vart de befinner sig.

UPPFÖLJNING

Genom smidigt digitala lösningar kan även dietister på ett automatiserat och snyggt sätt följa upp hur din utveckling går. En kostrådgivning kan ske vid enstaka tillfällen men det mest effektiva metoden är att genomgå ett program eller behandling. Om du går ett program går det ofta att följa utvecklingen i din mobiltelefon, vecka för vecka.

Vad kan en dietist hjälpa till med?

En dietist hjälper och vägleder människor till att äta rätt. Vi kan behöva anpassa våran kost beroende på livssituation och om vi blir sjuka. Genom att äta rätt kost kan vi bli piggare, gå ner eller upp i vikt och må bra. Genom att äta rätt förebygger vi dessutom olika sjukdomar som man kan drabbas av.

Att gå runt och vara trött om dagarna kan exempelvis vara en faktor av vad man äter och stoppar i sig. I dagens samhälle florerar det massvis med tips och råd runt om på internet som berättar vad man bör äta, denna information är inte alltid sanningsenlig och baserad på riktig forskning vilket kan göra det svårt att veta vad som faktiskt stämmer. Dietisten hjälper dig bland annat med:

ÖVERVIKT

Fokus på att äta mer fullkorn och välja sina kolhydrater. Ät mer proteiner, grönsaker och justera mängden du äter. Tips och råd i samband med träning.

DIABETIKER

En diabetiker måste ständigt hålla koll på sitt blodsocker. Dietisten hjälper dig med kost som stabiliserar dina blodsockervärden.

VEGETARIAN OCH VEGAN

Följer inte tallriksmodellen. Dietisten hjälper till att kompensera den vegetariska maten med proteiner av rätt typ, undersöker hur du får i dig B12 vilket ofta är ett problemområde.

GLUTENINTOLERANT

Proteiner från råg, vete och korn skapar problem i magen. En dietist kan hjälpa dig med rätt kost och ge råd och tips hur man kan undvika att äta gluten.

ANDRA SJUKDOMAR

Tarmproblem, hjärt- och kärlsjukdom och cancer. Dessa är några sjukdomstillstånd man kan drabbas av där man kan behöva påverka sitt tillstånd med vad man äter. Dietisten är experter på att ge råd och tips på vad man bör äta när man är sjuk.

Hur man träffar en dietist online

Vi på Medograf samarbetar med flertalet aktörer som erbjuder möjligheten att träffa en dietist online. De olika företagen erbjuder liknande hjälp på många sätt men det kan dock skilja sig en del hur man går till väga för att inleda kontakten. Det är vanligt att man laddar ner en app och verifierar sig med BankID för att börja. Här nedan går vi igenom hur du gör när du vill träffa en dietist online:

LADDA NER APP

Börja med att välja någon av de aktörer vi listar här på Medograf. Vi kommer att skicka dig vidare till direkt nedladdning av appen. För att skapa ett konto så legitimerar du dig med BankID. Det är vanligt att man härefter får svara på en del frågor gällande sitt hälsotillstånd och vad det är man vill ha hjälp med. Frågorna finns till för att du ska få träffa rätt dietist och för att behandlingen skall kunna anpassas efter behovet.

BOKA EN TID

Boka en tid med dietist, man kan vanligtvis se lediga tider för att planera i sitt första möte. Beroende på vilken aktör du väljer så kan det skilja sig en del på tillvägagångssätt. Det kan hända att första kontakten sker via en sjuksköterska om du söker vård via en vårdgivare online. Vi samarbetar också med aktörer som endast jobbar med kostråd vilket innebär att processen kan vara med specificerad där du direkt blir erbjuden en tid med dietist.

TRÄFFA DIETIST ONLINE

Inled första mötet via videosamtal. Man börjar oftast med att gå igenom din livssituation för att sedan börja med enkla förändringar, råd och tips. Man träffar oftast en dietist mer än en gång, det är vanligt att ha återkommande kontakt för uppföljning och vidare vägledning.

FÖLJ UPP, FÅ RÅD OCH ETABLERA NYA VANOR

Träffa dietisten via telefonen får att följa upp hur det har gått med kostråden. Få hjälp och stöd och diskutera eventuella motgångar eller fira framgångar. Få fler tips och råd hur du ska gå vidare.

Vad kostar det?

Kostnaden för att träffa en dietist online skiljer sig mellan de olika aktörerna. Vi samarbetar med vårdgivare online som har 0 kronor i patientavgift. Vi samarbetar dessutom med andra företag som specialiserar sig på kostråd där ett besök kan kosta 200 kronor. Det finns dessutom färdiga paket som gäller för 8-12 veckor där kostnaden kan vara högre. Högkostnadsskydd kan även gälla när man söker vård via läkare online. Vi rekommenderar att du läser på och jämför mellan de samarbeten vi listar här på Medograf för att bilda dig en egen uppfattning om vad som känns rätt för dig.

Färdiga program

Det är möjligt att via en dietist online delta i ett specialanpassat program. Vi samarbetar med Eatit som har tagit fram ett färdigt paket där du får gå igenom ett visst antal olika steg för att förbättra din hälsa. Paketet innehåller:

  • Analys av blodvärden
  • Granskning av läkare
  • Behovsanalys och kostråd av dietist
  • Skräddarsydda matrecept

Genom att delta i ett skräddarsytt program säkerställer du att du får den bästa möjliga hjälpen. En läkare går grundligt igenom dina värden och kollar på hur din kropp mår. Ett kostschema skapas specifikt för just dig och dina behov. Man tittar på allt som är av värde för att bedöma hur du kan äta bättre. Vägledning och uppföljning sker kontinuerligt av dietist för att ge dig alla verktyg för att äta och må bra.

FAQ

Vad kostar det?

Ett besök online hos en dietist kan kosta mellan 200-300 kronor. Det kan också vara gratis beroende på vilken aktör du vänder dig till. Högkostnadsskydd kan också gälla. Färdiga paket och specialanpassade program finns också, dessa kostar mer.

Hur ofta träffar man en dietist online?

Du kan själv välja hur ofta du vill träffa en dietist. Du kan boka dina tider själv, det är också möjligt att lägga upp ett kostschema med uppföljning under ett förbestämt antal veckor, ofta upp till 12 veckor.

Är det säkert?

De aktörer vi samarbetar med använder sig av legitimering och verifiering med BankID. Det är helt säkert att träffa en dietist online via sin telefon eller surfplatta.

Hur länge kan ett besök ta?

Ett samtal eller besök med en dietist kan ofta ta mellan 15 till 20 minuter.

Kan jag få hjälp med min IBS-mage?

Ja, IBS är ett vanligt bekymmer som dietister handskas med dagligen. Man kan få råd och tips om vad man kan göra för att äta bättre och vad som ofta förvärrar IBS. Det kan vara en mycket bra idé att utvärdera sin kost för att äta bättre och sedan följa upp med sin dietist för att se resultat.

Är det komplicerat?

De allra flesta som provar på att träffa en dietist online blir positivt överraskade. Det är väldigt tidsbesparande att kunna få kostråd via telefonen av en legitimerad dietist.

Klassas dietist som riktig sjukvård?

Ja, dietister har utbildat sig och fått sin legitimation utfärdad av socialstyrelsen. Många dietister jobbar inom landstinget och primärvården.