COVID-19 ANTIKROPPSTEST

Vår målsättning på Medograf är att vi alla ska må bättre tillammans – pågående Coronapandemi har verkligen prövat oss rejält. Vi har nu därför introducerat ett samarbete där vi presenterar olika partners som erbjuder antikroppstester. Allt för att våra användare lätt ska kunna hitta rätt snabbt och enkelt.

Det är nu möjligt att testa sig och ta reda på om man har utvecklat antikroppar mot COVID-19. Vi samarbetar med olika partners som erbjuder serologiska test vilket innebär att testningen genomförs via blodprov. Den metod som provet analyseras med kallas ELISA och det är den mest pålitliga metoden som finns i dagsläget.

Antikroppstest som det kallas för är någonting man tar om man misstänker att man har drabbats av viruset. Man bör inte testa sig för antikroppar innan det har passerat minst 14 dagar sedan man var sjuk. När man har testat sig finns det tre olika svar man kan få på blodprovet, dessa är positivt svar, negativt svar och reaktiva antikroppar. Läs mer om det nedan.

Symptom på COVID-19 infektion

Om du har haft något av följande symptom så kan det vara ett tecken på att du har haft coronaviruset:

  • Halsont
  • Huvudvärk
  • Muskel och ledvärk
  • Feber
  • Torrhosta
  • Snuva
  • Illamående
  • Nästäppa

Positivt svar

Om du testar positivt innebär det att du har haft COVID-19 och att du har utvecklat antikroppar mot infektionen. Detta innebär att det finns en minskad risk att smittas av viruset igen, det innebär dessutom att det finns minskad risk att du smittar andra med viruset.

Ett positivt svar i samband med att du är symptomfri innebär att man inte behöver vara lika orolig för att smittas av viruset en andra gång. Det är även möjligt att träffa andra personer och även äldre personer i riskgrupp som även de har utvecklat antikroppar mot viruset.

Negativt svar

Om du testar negativt så innebär det att blodprovet inte kunde påvisa några mätbara nivåer av viruset. Detta kan innebära att du inte har haft viruset, det kan också innebära att du har haft viruset men att du inte har utvecklat några antikroppar mot infektionen. Det är möjligt att få ett negativt svar trots att man har haft viruset om man har väntat för korttid med att testa sig sedan infektion har läkt ut.

Reaktiva antikroppar

Ett provsvar som visar reaktiva antikroppar innebär att det inte går att avgöra om du har utvecklat antikroppar mot infektionen. Det är vanligt att man väntar i ca två-tre veckor för att sedan göra ett nytt antikroppstest.

Jag testade positivt, hur länge är jag immun?

Det går inte att säga exakt vad det innebär att ha utvecklat antikroppar mot COVID-19. Folkhälsomyndigheten säger att risken för att smittas igen är låg om man har testat positivt för antikroppar. Vi vet inte allt om viruset i dagsläget, vi vet inte hur länge immuniteten mot viruset varar. De råd man bör följa är att varje egen person måste göra sin egen bedömning över den gällande situationen. Rekommendationer från folkhälsomyndigheten måste fortsätta följas och det är väldigt viktigt att man stannar hemma vid sjukdomssymptom även om man har utvecklat antikroppar mot COVID-19.

Hur gör jag för att ta ett antikroppstest?

Ett antikroppstest mot coronaviruset görs på specifika provtagningsplatser. Det går endast att se om man har utvecklat antikroppar genom att ta ett blodprov. Vi på Medograf samarbetar med flera olika partners vilket innebär att det ser lite annorlunda ut beroende på vilken aktör du använder dig av.

Såhär gör du:

  1. Har du varit symptomfri i minst 14 dagar? Då kan du göra testet
  2. Välj ett antikroppstest i vår lista på partners
  3. Beställ ditt test antingen via app eller på hemsida, du kan använda dig av BankID
  4. Boka tid för provtagning, det finns inga drop-in ställen. Detta för att minska smittspridning i samhället
  5. Bege dig till provtagningsstället och ta blodprovet
  6. När dina resultat är färdiga kan du läsa det på internet, antingen på företagets hemsida eller på 1177

Vad kostar det att ta ett antikroppstest för COVID-19?

Kostanden för testet varierar från 200 kronor till 750 kronor beroende på vilken aktör du väljer och vart du bor. Det finns olika sorters test i Sverige för att se om man har utvecklat antikroppar mot coronaviruset. Vi samarbetar med aktörer som använder sig av den mest pålitliga formen av provtagning där testet analyseras med så kallade ELISA. Skillnaden i pris avgörs av vilket test du väljer och vart du är bosatt.

Slutsats

För att summera så finns det en rad olika typer av tester där ute idag. Marknaden förändras snabbt och utvecklingen för Covid-19 går väldigt fort. Antalet tester ökar hela tiden och vi kommer att försöka uppdatera dig så fort som möjligt på denna sida.

I framtiden spår vi att antalet olika tester kommer öka i form av vad exakt man testar. I dagsläget är antikropstest det vanligaste men vi har även sett en ökning bland Antigen-tester.

FAQ

Kan jag testa för antikroppar trots att jag varit symptomfri?

PCR-prov tar man bara om man har symptom och misstänker att man har coronaviruset just nu. Till skillnad från detta så är det möjligt att beställa antikroppstest för corona trots att du har varit symptomfri. Från vad vi har fått lära oss så är det väldigt många människor som har haft coronaviruset utan att ha upplevt några som helst symptom.

Jag är stickrädd, vad kan jag göra?

Det är vanligt att känna obehag inför ett blodprov. Det finns hjälpmedel att köpa receptfritt på apoteket. Det vanligaste är att man köper ett bedövningsplåster som ska fästas på armen minst 60 minuter innan provtagningen skall göras.

Vad är egentligen coronaviruset?

Coronaviruset är ett nytt virus som ingen har haft innan år 2019 av vad man känner till. Innebörden av detta är att vi inte har utvecklat något immunförsvar mot viruset. Coronavirus är någonting som har funnits väldigt länge men detta är en annan typ av coronavirus med klassificeringen SARS-CoV-2.

Hur smittar viruset?

Coronaviruset smittar via kontaktsmitta och droppsmitta. Droppsmitta kallar man det när viruset finns i vår saliv och snor. Vid hosta och nysningar kommer det ut droppar där viruset sitter, denna droppsmitta vet vi att den sträcker sig cirka en meter runt oss. Från vad vi vet så smittar det inte genom luftburen smitta vilket innebär att viruset färdas långt genom luften och det kan räcka att andas in viruset för att bli smittad.

Vilka är i riskgrupp för coronaviruset?

Människor över 70 år löper större risk att bli svårt sjuka av coronaviruset. Andra riskgrupper är generellt sett om du har en allvarlig sjukdom av något slag. Exempel på dessa är: Diabetes, cancer, lungsjukdom, leversjukdom, hjärt- och kärlsjukdom, nedsatt njurfunktion, fetma, neurologiska sjukdomar.

Hur undviker jag att smitta andra?

  • Stanna hemma om du blir sjuk
  • Tvätta händerna ofta, noggrant med varmt vatten och tvål
  • Försök undvika kontakt med mun, näsa och ögon
  • Vistas inte nära sjuka människor
  • Nys och hosta alltid i armvecket