Testat av:
Medograf

Medograf är en webbplats där användare tidigare genom community-funktion kunde må bättre tillsammans. En del av testerna från webbplatsen finns idag kvar.

Hälsoring

En hälsoring är en ring som hjälper dig mäta sömnkvalitet, rörelse och HRV.

Hur fungerar en Oura-ring?

Jag fick önskemål om att berätta lite mer om den ring jag använder som mäter olika parametrar främst under sömn.

Ringen heter Oura och tillverkas av ett företag i Finland. Det är bra att veta om ni beställer, att det inte blir extra tull och moms på priset.

Ringen mäter rörelse under dagen och räknar om detta till ungefärligt antal steg och km. Den visar inte exakt då den mäter på ett annat sätt än gps, men som en jämförelse till sin egen aktivitet från dag till dag så är den bra. Det går också att lägga in annan typ av träning eftersom den inte känner av om jag exempelvis cyklar. Under dagen mäter den också om jag mediterar eller gör andra avslappningsövningar, den talar då om vilken puls och HRV jag har under denna stund.

På natten mäter ringen puls, andning, temperatur, hur länge jag sover, vilka sömnstadier jag befinner mig i och HRV. Den kommer sedan över tid att ta hänsyn till samtliga värden och tala om huruvida min återhämtning är bra eller dålig. För mig är den ett verktyg att se hur förändringar och åtgärder påverkar min återhämtning. Exempelvis ser jag tydligt att om jag äter efter kl. 18 får jag högre vilopuls under natten.

En av de viktigaste parametrarna för mig är att se hur tidigt eller sent under natten jag har lägst vilopuls. Helst ska detta inträffa mitt i natten, dvs inte för tidigt eller för sent. Motsvarande funktion på exempelvis ett Fitbitarmband kostar en månatlig summa. Med ringen får man alla funktioner utan extra kostnader.

På bilden ser ni hur föregående natts sömnkurva ser ut. Jag kämpar ständigt med att få till djupsömn och detta var en bra natt även om det kanske är en tiondel av vad en frisk människa får.

Data laddas upp på en app på telefonen. Jag synkar telefon och ring på morgonen. Det finns också möjlighet att logga in på dator och då kan jag se kurvor på alla parametrar, göra jämförelser, se hur olika värden påverkas av varandra osv. Jag kan också välja om jag vill se trender över dag, vecka eller månader. Exempelvis kan jag se att alla värden var i botten när jag under mars månad låg med fruktansvärda nervsmärtor från ett diskbråck.

För mig är ringen ett hjälpmedel jag stöttar mig mot, många gånger för att få bekräftelse på att jag kanske inte mår bra (inte inbillar mig) eller tvärtom att en åtgärd i min vardag ger positiva resultat rent fysiskt. Vissa människor kan bli stressade av att mäta som jag gör och ta mätningen på för stort allvar. Det är fortfarande viktigt att känna efter. Hur har jag sovit? Känslan är viktigast. Känner du dig utvilad så har du sovit bra oavsett vad ringen säger.

Någon som vill veta mer är det bara att fråga.

Oura ring för bättre sömn

En Oura ring är ett av alla olika verktyg som finns att mäta hälsoparametrar. Den är ffa till för att mäta nattetid. Längd på sömn, olika sömnstadier, HRV, puls och lägsta puls, andning, temperatur osv. Jag har denna som stöd och hjälp för att öka min sömnhygien. Det vill säga jag spårar vilka åtgärder som ger mig bättre sömn.

Åtgärderna kan vara att inte äta för sent, inte dricka alkohol, varva ned med hjälp av meditation, ingen skärmtid alls ett par timmar före sängdags och som i mitt fall, ligga på spikmattan.