Författare:
Medograf

Medograf är en webbplats där användare tidigare genom community-funktion kunde må bättre tillsammans. En del av testerna från webbplatsen finns idag kvar.

Oavsett om man älskar eller hatar julen kan nog de flesta hålla med om att det är en högtid ofta fylld av stress, förväntningar och oförutsedda överraskningar. Om man själv eller en närstående har en npf-diagnos kan dagar som julafton kännas extra utmanande.

Ingen människa är den andra lik och det gäller givetvis även de med en npf-diagnos. Alla har olika behov och olika sätt för att hantera sin vardag. De som levt med sin npf-diagnos ett tag har oftast full koll på vilka hacks som bäst hjälper dem att navigera jobb, fritid och sociala relationer.

Inför helgdagarna har vi frågat våra npf-medlemmar om deras bästa tips för en fridfull jul.

Gör upp en julagenda

Schemalägg dagen och se till så att alla närvarande vet vad och när saker och ting kommer att ske. Att ha struktur under dagen är A och O.

Dela upp ansvaret och skriv listor

Mat, bakning, städning… se till så att alla hjälper till och vet i förhand vad som förväntas av dem. Listor kan också vara hjälpsamt för att kunna hålla kolla på vad som blivit gjort.

Köp julklapparna i god tid

Undvik onödig julstress, köp julklapparna tidigt.

Berätta vad som finns i julklappen

Fråga personen med npf-diagnos om hen i förväg vill veta vad som finns i julklappen. Gäller förmodligen främst barn i yngre åldrar.

Ge en julklapp i timmen

Och se till så att det är en julklapp barnet kan pyssla med en stund. Ett perfekt sätt att undvika rastlöshet som övergår till stress hos barnet.

Öppna julklapparna direkt

Vi alla vet hur det är att vara barn på julafton och behöva gå och vänta en hel dag på få öppna julklapparna under granen. För barn med npf-diagnoser kan denna väntan bli olidlig och därför kan det vara bättre att bara få det överstökat på morgonen.

Mindre julfirande

Håll det litet med den närmsta familjen. Det kan vara jobbigt att åka iväg och fira jul hos någon annan, att stanna hemma med personer man känner känns tryggt och mer avslappnat.

Gör er egen grej

Strunta i allt som heter julnormer. Strunt i att fira om ni så vill. Gör det som funkar för er familj.