Författare:
Medograf

Medograf är en webbplats där användare tidigare genom community-funktion kunde må bättre tillsammans. En del av testerna från webbplatsen finns idag kvar.

Tips vid mjölkstockning

Mjölkstockning, även känt som bröstinflammation, är ett vanligt problem som kan uppstå hos kvinnor som ammar. Det inträffar när mjölkgångarna i bröstet blockerar eller blir inflammerade, vilket kan leda till smärta, svullnad och ömhet. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på vad mjölkstockning är, dess orsaker och vad du kan göra om du upplever detta problem.

Kom ihåg att denna artikel är i informerande syfte och använd det inte som vårt. Om du söker vård vänligen kontakta sjukvården.

Vad är Mjölkstockning?

Mjölkstockning uppstår när mjölkgångarna i bröstet blir blockerade eller inflammerade. Detta kan ske av olika anledningar, inklusive otillräcklig tömning av bröstet under amning, felaktig amningsteknik, klädsel som sitter åt kring brösten och stress. De blockerade mjölkgångarna kan leda till att mjölken stannar kvar i bröstet och orsakar en ansamling av mjölk, vilket i sin tur kan ge upphov till smärtsamma symptom.

Symptom

De vanligaste symptomen på mjölkstockning inkluderar:

  1. Smärta eller ömhet i ett specifikt område av bröstet
  2. Rödhet och värme i det drabbade området
  3. Svullnad och hårdhet i bröstet
  4. Feber och influensaliknande symptom

Vad du kan göra vid mjölkstockning

Om du misstänker att du har mjölkstockning, är det viktigt att agera snabbt för att lindra symptomen och förhindra att situationen försämras. Här är några steg du kan ta:

Amma eller pumpa regelbundet: Det är viktigt att tömma brösten regelbundet för att förhindra att mjölk stagnerar och leder till inflammation. Amma eller pumpa ofta, även om det kan vara obehagligt.

Amningsteknik: Se till att din amningsteknik är korrekt. Amning i olika positioner och använda olika amningshjälpmedel kan hjälpa till att tömma brösten effektivt.

Värme och massage: Applicera varma kompresser på det drabbade området och massera försiktigt för att underlätta mjölkgångarnas tömning.

Tomt bröst: Försök att tömma det drabbade bröstet så mycket som möjligt. Om ditt barn inte suger ordentligt, överväg att använda en pump för att komplettera.

Vila och vätska: Vila är viktigt för att kroppen ska kunna återhämta sig. Se också till att du håller dig hydrerad genom att dricka tillräckligt med vätska.

Lös klädsel: Undvik att bära åtsittande kläder eller bh:ar som kan begränsa blodcirkulationen i brösten.

Kontakta vårdpersonal: Om symptomen inte förbättras inom några dagar eller om de förvärras, bör du kontakta en vårdgivare. Du kan behöva antibiotika om en infektion misstänks.

Mjölkstockning är en vanlig och överkomlig komplikation av amning. Genom att vara medveten om dess orsaker och ta snabba åtgärder, kan du hantera och lindra symptomen för att fortsätta njuta av den positiva upplevelsen med amning.