Författare:
Medograf

Medograf är en webbplats där användare tidigare genom community-funktion kunde må bättre tillsammans. En del av testerna från webbplatsen finns idag kvar.

En digital era är på framfart och vi har tidigare på Medograf berättat mycket om den nya typen av vård. I detta avsnitt vill vi lyfta det området som något oväntat är en av de mest efterfrågade, nämligen möjligheten att chatta med en barnmorska.

Möjligheten att träffa en barnmorska online har visat sig vara mycket populär för frågor kring kroppen, sex och relationer. Ofta är det unga vuxna som snabbt och enkelt behöver svar på sina funderingar.

Passa på att läsa mer om Doktor.se i vårt forum, där det är kategoriserat som ett hjälpmedel. Där kan du även diskutera diagnoser, läkemedel och andra hjälpmedel.

Hur du träffar barnmorskor online

Att komma i kontakta för att chatta med barnmorska behöver du först välja vilken mottagning du vill besöka. Bland aktörerna finns statliga ”Alltid öppet”, RFSU och UMO. På den privata sidan finns det Doktor.se, Kry, MinDoktor och många fler. Fördelarna och nackdelarna mellan respektive är flera men vi kommer nedan förklara ett privat exempel, då vi anser det smidigast att komma igång med.

Steg-för-steg

  1. Besök en aktörs hemsida
  2. Ladda ner app och skapa ett konto
  3. Boka en tid eller klicka på drop-in
  4. Träffa din barnmorska online via chatt eller video

Fördelar med chatt över video

Majoriteten av alla användare vi frågar föredrar att chatta med en barnmorska före videosamtal. Anledningen är att många av ämnena kan vara genanta att fråga och genom att ”gömma” sig bakom en chatt känns det hela mycket enklare.

Detta är ett fantastiskt exempel på hur digital vård kan bidra till att fler som behöver tillgång till vården faktiskt får det. Vi kommer i framtiden alltid att stötta dessa initiativ och bredda innehållet på hela sidan i denna riktning.

Vanliga ärenden

Generellt finns det inga vanliga ärenden hos en barnmorska. Om du känner att barnmorskor skulle kunna hjälpa dig har du all rätt att söka hjälp. Skulle det vara utanför ämnet kommer de att hänvisa i rätt riktning och förhoppningsvis även helt digitalt. Bara för att du inte ska känna dig ensam i ditt nästa besök har vi skapat en lista med relativt vanliga ärenden.

Många söker kontakt för:

  • Preventivmedel
  • Rådgivning
  • Frågor om sex
  • Relationer
  • Graviditet